Doelen bereiken, we kennen het allemaal, willen het allemaal. Hoe zorg je nu dat deze ook echt behaald gaan worden? Door doelen te stellen die ertoe doen! Waar ik helemaal blij van word, daarvan kan jij gaan gruwelen. Ieder mens is uniek en ieder doel is persoonlijk.

“Het is niet het doel dat je motiveert, maar het verlangen erachter”. Ben jij je ervan bewust waar jij nu eigenlijk gelukkig van wordt? Doelen bereik je vaak op wilskracht, maar hoe mooi is het als je vanuit jouw authenticiteit en kracht doelen opstelt die zowel SMART zijn, zeker, maar echt leiden tot persoonlijke groei. En zelfs groei van de mensen om jou heen, zoals je gezin, familie, vrienden. Of van jouw (eigen) bedrijf. Kortom; herken je dat je soms verdrinkt in zaken die je doet of juist niet doet, waarbij je gewoon niet het gevoel hebt dat je er alles uithaalt? Of waar je, als je jezelf in de spiegel aankijkt, eigenlijk helemaal niet happy van wordt. Maar je hebt dan wel een mooi systeem voor jezelf bedacht waarmee je je situatie eindeloos in stand houdt. Verslavend bijna! En vindt je het nog prima ook. Maar vraag jezelf af: is dit het nou? Of is er meer? Ja, zeker!!

Wie stagneert of achterover leunt, stopt met groeien, met betekenisvol zijn en dus met het nemen van initiatief en echte verantwoordelijkheid. Maar soms vragen we ook veel te veel van onszelf. Zijn het wel onze eigen doelen die we stellen? Of zijn we stiekem aan het pleasen? Weten we eigenlijk wel echt wie we zijn en waar we waarde aan hechten?

Doelen bereiken: motivatie alleen is niet genoeg. Het concreet maken van dat wat jij wilt (je doel uitschrijven) zorgt ervoor dat de kans dat je je doel daadwerkelijk behaalt driemaal zo hoog ligt. Sterker nog, door je doelen op te schrijven is de kans van slagen meer dan 90%. En dan bedoel ik dus ouderwets met de pen!

Hoe bepaal je een goed doel?

Focus: je brein is er gek op. Ergens naartoe werken is stimulerend en zorgt voor commitment en toewijding.

Nieuw gedrag leren is makkelijker dan het afleren van oud gedrag. Doe je ogen dicht en denk NIET aan die roze olifant is een bekende  of denk NIET aan dat probleem waar je gisteren tegen aanliep. Er niet aan willen denken, zorgt onbewust dat je er juist extra op gefocust bent. Herkenbaar? Focussen op iets dat je WEL wil,  zorgt ervoor dat je veel meer geneigd bent om te leren.

Focus, maar ga niet fladderen!

Het is vaak al lastig genoeg om focus te houden in onze maatschappij van afleiding en prikkels. Of door belemmerende gedachten die je storen wellicht.  Het aanleren van een nieuw patroon is al lastig genoeg, laat staan als je er direct meerdere wilt halen of de lat te hoog legt. Ben lief voor jezelf, stel niet te hoge eisen! Hou het leuk en zorg voor ontspanning.

Tot slot?

Je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen!

Let’s FLY together,

Nieky van Vlerken

Weten hoe? Ik vertel je er graag meer over tijdens mijn inspiratie sessies, lezingen of trainingen.